Dobro došli/ Šta je novo / Naslovi / Umetnost / Društvo Redakcija / Standardi / Affiliates-Linkovi

NOVO SLOVO

NOVO SLOVO, ČASOPIS ZA KULTURU, UMETNOST I DRUŠTVENA PITANJA

 Year 2012
Godina 2012

 


 GODINA 2012.

Još u vreme komunizma, pre mnogo decenija, slušali smo kako je stanje takvo da je potrebna tranzicija i "stezanje kaiša." Od tada do danas, iz godine u godinu takve konstatacije i fraze se ponavljaju, ali iz godine u godinu mi živimo sve lošije. Tokom 2012., godine živeli smo mnogo lošije negoli tokom prethodne. Drugim rečima, očekujemo da će naredna godina biti još lošija. Stalno se najavljuje "izlazak iz krize" ali je naša procena da se u krizu tek zapada i to sve dublje i da će ona (kriza) trajati bar još nekoliko decenija. Obzirom da osim dobrih želja da vam naredna godina bude bolja, a sa dubokim uverenje da će biti lošija, dužni smo da ovaj tekst skratimo i odmah predjemo na izbor.

Izbor: Filmski reditelj godine. Michel Hazanavicius (pored filma The Artist, snimio je još nekolikoodličnih filmova i smatramo da ga treba podržati).

Izbor: filmska glumica i glumac godine: Tom Hardy (glumac godine) i Natalie Portman (glumica godine). Najveća nada svetskog glumišta Ian Somerhalder (igrao je u nekoliko odličnih filmova i serija u poslednje vreme a još ga se sećamo u fantastičnoj ulozi u filmu The Rules of Attraction).

Izbor: film godine: odlučili smo se da podržimo film iz 2011-te godine The Artist i novi film Magic Mike.

Izbor: vizuelni umetnik godine: Mathieu Laca, koji je veoma hrabro i virtouzno uspeo da se naruga malogradjanskom netalitetu i da nametne svoj stil vodećim galerijama sveta. Posebno se radujemo što je gospodin Laca svojevremeno pisao i za naš magazin Novo Slovo.

Izbor: političar(ka) godine: odlučili smo se da podržimo novog lidera Kineske Komunističke Partije zbog njegove najave odlučne borbe protiv korupcije, za veću socijalnu jednakost i dalju liberalizaciju društva. Takodje, podršku zaslužuje i Američki predsednik Barack Obama, zbog njegove socijalne politike (mi, zapravo podržavamo "Obamacare" i smatramo to korakom napred u medjuljudskoj solidarnosti). Dodelu Nobelove Nagrade za mir Evropskoj Uniji smatramo još jednim u nizu od gafova Nobelovog Komiteta.

Izbor: Balkan. Balkan je duboko zakoračio u socijalne nemire, u korupciju koja raste i organizovani kriminal; stanje je lošije danas negoli prošle godine. Ali mi pozdravljamo skori ulazak Republike Hrvatske u Evropsku Uniju, kao i otpočinjanje pregovora za članstvo u EU Crne Gore. Takodje, snažno podržavamo početak borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji i osobito ističemo gospodina Aleksandra Vučića koji je istrajan u tome i nadamo se da će tako da nastavi i u narednom periodu.

Izbor: Sport: ponovo Novak Djoković. Mislimo da njegovo posustajanje pa ponovni uspon na prvo mestu ATP liste zaista zaslužuje pažnju. Ovde vas ponovo podsećamo na završni meč sa Rafaelom Nadalom na Australian Open, gde je on zaista pružio u fer igri i poslednji atom svoje snage.

         Redakcija Novog Slova, decembar 2012. godine 

Top  ©2000-2012 NovoSlovo All Rights Reserved, Sva prava su zaštićena