Dobro došli/ Šta je novo / Naslovi / Umetnost / Društvo Redakcija / Standardi / Affiliates-Linkovi

NOVO SLOVO

NOVO SLOVO, ČASOPIS ZA KULTURU, UMETNOST I DRUŠTVENA PITANJA

 Year 2009
Godina 2009

 


 GODINA 2009.

Godina 2009-ta bila je teška, a svi su izgledi da će i naredna (2010) biti još teža. Zbog toga, ne žalimo mnogo za proteklom godinom, ali prilično strepimo nad nadolazećom. Svejedno, mi smo načinili naš izbor za proteklu godinu, ali sada bez svečanosti, bez velikih reči, bez velike nade.

Izbor: filmski reditelj godine. James Cameron.

Izbor: filmska glumica i glumac godine. Christoph Waltz (glumac godine) i Charlotte Gainsbourg (glumica godine). Najveća nada svetskog glumišta  je svakako: Carey Mulligan.

Film godine je: Inglorious Basterds.

Izbor: vizuelni umetnik godine. ispostavilo se da je naš izbor nade za prošlu godinu bio odličan, jer je Vasja Grabner zaista napredovao, pogotovo sa novim socijalnim temama i zbog toga on je izabran za vizuelnog umetnika godine.

Izbor: političar(ka) godine. Ovde je zaista teško odlučiti da li je bilo političara koji uopšte zaslužuje da bude pomenut. U svakom slučaju, naša anketa ukazuje na dva političara koji imaju jednaku podršku naših čitalaca.. Dmitri Medvedev je podržan zbog njegove nove bezbednosne inicijative. Barack Obama je podržan zbog nove socijalne politike u USA. A oba političara su doprinela smanjenju zategnutosti izmedju dve nuklearne supre-sile. Zbog toga je naš izbor: Dmitri Medvedev i Barack Obama.

Izbor: Balkan. Prošla godina na Balkanu je bila izrazito loša. Beleži se izvesan nivo približavanja Evropskoj Uniji, na spoljnjem planu, ali dolazi i do sasvim nepromišeljnih zatezanja odnosa sa susedima. Potom ekonomska politika koju vode zemlje regiona je takva da se sva perspektiva vidi u tome što će siromašni postati još siromašniji... Zbog toga, procenjujemo da ovaj izbor (Balkan) treba da ostavimo za bolja vremena.

         Redakcija Novog Slova, decembar 2009. godine 

Top  ©2000-2008 NovoSlovo All Rights Reserved, Sva prava su zaštićena