Dobro došli/ Šta je novo / Naslovi / Umetnost / Društvo Redakcija / Standardi / Affiliates-Linkovi

NOVO SLOVO

NOVO SLOVO, ČASOPIS ZA KULTURU, UMETNOST I DRUŠTVENA PITANJA

 Year 2008
Godina 2008

 


 GODINA 2008.

Na početku želimo da vam se zahvalimo na podršci koju ste nam pružali tokom protekle godine. Primili smo mnogo vaših pisama, veoma konstruktivnih predloga i čestitki za dosadašnji rad. Još jednom se zahvaljujemo i obećavamo da ćemo i sledeće godine biti sa vama.

Odlučili smo da tokom svodjenja računa za protekli preiod da istaknnemo šta je po našem shvatanju (iz domena onoga što smo mi pratili) bilo najznačajnije u godini 2008-moj. S obzirom na misiju Novog Slova, odlučili smo da biramo samo ono što je dobro. Po vašem i našem izboru, odbrali smo ljude i dogadjaje onako kako sledi u ovom tekstu.

Izbor: filmski reditelj godine. ovo mesto zaslužuju tri reditelja: Nikita Mihalkov, Emir Kusturica i Kimberly Pierce. Mihalkov i Kusturica su se već odavno potvrdili kao izuzetni velikani; birajući bilo kojeg od njih dvojice ne bismo pogrešili. Konačna odluka je ipak: Kimberly Pierce. Razlog zbog kojeg je gospodja Pierce zaslužila ovo priznanje nalazi se u činjenici da je ona tokom ove godine uspela da dovrši hrabro i nada sve umetnički izuzetno veliko filmsko delo Stop-Loss. Na taj način Kimberly Pierce je ušla u red najvećih živih reditelja filma na svetu.

Izbor: filmska glumica i glumac godine. Bez obzira na izuzetno veliku konkurenciju, bez dvoumljenja Meryl Streep i Brad Pitt s pravom nose titulu najboljih. Najveća nada svetskog glumišta  je svakako: Milo Vetimiglia.

Izbor: vizuelni umetnik godine. Konkurencija je zaista ogromna. Konačna odluka je: Michel Vermeulen, jer je on tokom ove godine učinio značajne pomake na planu boja, apstrakcije i jednog posve novog i inovantnog izraza. Najveća nada je: Vasja Grabner, jer ovaj mladi slovenački umetnik najavljuje posve nove tematske blokove i nove pristupe umetničkom delu.

Izbor: političar(ka) godine. Na ovo mesto su se značajno nametnuli tri političara: Vladimir Putin, Barack Obama i Vuk Jeremić. Putin se tokom prošlih godina nametnuo kao zanačajan svetski lider, a Barack Obama je političar čije vreme dolazi već početkom sledeće godine. Zbog toga naš izbor je: gospodin Vuk Jeremić. Ovaj mladi i energični političar, iz male, ekonomski i vojno slabe zemlje, uspeo je da dobije neke veoma teške diplomatske bitke na globalnom planu. Najveća nada: ovde imamo dve mogućnosti; prva je u tome što George Bush više neće biti predsednik Amerike i druga je izbor Barack-a Obame za predsednika Amerike. Nade sveta su okrenute ka novoizabranom predsedniku Amerike i mi se tim nadama pridružujemo, što znači da je naš izbor: Barack Obama.

Izbor: sportski dogadjaj godine. Bez dvoumljenja to je Olimpijada u Pekingu. U tome smislu, najbolji sportista i sportistkinja godine se nalaze na spisku onih koji su osvojili najveća odličjna u Pekingu.

Izbor: Balkan. Protekla godina je bila izrazito loša kada je Balkan u pitanju. Zbog toga se kandidatura Crne Gore za članstvo u Evropskoj Uniji sa naše strane tretira kao najsvetliji dogadjaj tokom 2008-me godine.

Mogli smo unutar ovog izbora da biramo i najveće promašaje i razočarenja godine, ali to bi se kosilo sa misijom Novog Slova. Sve naše želje i nade za narednu godinu su okrenute ka prevazilaženju ratnih konflikata, prevazilaženju narastajuće recesije i svetske ekonomske krize. Umetnicima želimo velika nova ostvarenja, čovečanstvu želimo mir a na Balkanu želimo mnogo stabilnije i prijateljske odnose izmedju suseda.

         Redakcija Novog Slova, decembar 2008. godine 

Top  ©2000-2008 NovoSlovo All Rights Reserved, Sva prava su zaštićena