Dobro došli/ Šta je novo / Naslovi / Umetnost / Društvo Redakcija / Standardi / Affiliates-Linkovi

NOVO SLOVO

NOVO SLOVO, ČASOPIS ZA KULTURU, UMETNOST I DRUŠTVENA PITANJA

 ART
UMETNOST

Prison Break / Bekstvo iz Zatvora

Pison Break :: Wentworth Miller & Dominic Prucell


 TV: Bekstvo Iz Zatvora

Svetom su gotovo "protutnjale" dve sezone TV serije Bekstvo iz Zatvora (Prison Break). Zanimljivo je da se ova serija prikazuje na nacionalnoj televiziji u Srbiji, ali da nije dobila značajan odjek u javnosti. Verovatno zbog toga što smo imali pretrpan sadržaj političkih tema u zemlji u vreme prikazivanja ove serije. Svejedno, dobro je da je kod nas uopšte počelo prikazivanje serije (prva sezona), dok se u svetu emituje već treća sezona... Možda slabu gledanost može da "opravda" i to što se Bekstvo iz Zatvora već duže od godinu dana može skinuti sa neta i gledati u vlastitom kompjuteru. Naravno sve je to ilegalno, ali mnogi domaći provajderi nude Prison Break svojim korisnicima besplatno za presnimavanje... Na taj način su mnogi od nas već videli celu drugu sezonu, dok se na nacionalnoj televiziji vrti tek prva sezona.

Svejedno, ne želim ovde da pišem o legalnosti, autorskim i drugim pravima, već me zanima sama serija. Naime, posle dužeg vremena dobili smo TV seriju u kojoj glumi zaista impresivna grupa odličnih glumaca, pri tome imamo odličnu režiju, savršen scenario, odličnu kameru. Sve u svemu, imamo razloga da zaista uživamo u TV seriji. Po dubini i po širini tema koje serija zahvata, prevazilazi gotovo sve TV serije koje smo imali prilike da gledamo u poslednjih dvadesetak godina. Da, ova serije je mnogo bolja od serije Seks i Grad i po svojoj dubini se sasvim pribiližila Fasbinderovoj seriji Berlin Alexander Plac.

To što je Wentworth Miller postao planetarna zvezda, ne treba da čudi. On se zaista dobro snašao u ulozi Majkla Skofilda "strukturalnog inženjera" koji odlazi u zatvor da bi spasao brata koji se već nalazi u zatvoru i čeka na izvršenje smrtne kazne. Nakon mnogih peripetija, oni napokon, na kraju same prve sezone uspevaju da pobegnu iz zatvora. Cela druga sezona je okrenuta ka dramatičnoj jurnjavi po američkim državama a kasnije se nastavlja i u Latinskoj Americi. Na kraju druge sezone, Majkl Skofild se ponovo nalazi u zatvoru ali u Panami.

Sve bi to bio običan kliše za TV seriju, ali treba imati u vidu snažan odnos izmedju tajnih državnih službi pa i najviših državnih funkcionera sa organizovanim kriminalom. Ta povezanost u Prison Break je gotovo organska i zbog toga treba pohvaliti autore serije na vanserijskoj hrabrosti. To što je serija doživela planetarnu popularnost govori o dve stvari: prvo da je reč o zaista odličnom umetničkom serijalu, i drugo, pitanja koja tretira serija jesu planetarna pitanja (uvezanost najviših državnih funkcionera, vlasnika transnacionalnih korporacija i organizovanog kriminala). I zaista, da li na ovoj planeti postoji respektabilna zemlja u kojoj nema takvih problema?

Majkl Skofild (Michael Schofield)  je prva velika uloga glumca Wentworth Miller-a i on je tu šansu odlično iskoristio. Pored njega tu je čitav niz odličnih glumaca (Dominic Purcell, Amaury Nolasco, Robin Tunney, Wade Williams, Paul Adelstein, Robert Knepper, Sarah Wayne Callies, Rockmond Dunbar, William Fichtner i mnogi drugi) koji svojom vrhunskom glumom zaista oplemenjuju svaku epizodu serije.

Serija Prison Break je zaista uzbudljiva, ubedljiva, snažna i hrabra. Njoj ne manjkaju umetničke vrednosti, aktuelnost, ozbiljnost sa kojom se serijal komponuje. U svakom slučaju, iskreno je preporučujem za gledanje.

                                            Nikola Kitanović  

Top  ©2000-2008 NovoSlovo All Rights Reserved, Sva su prava zaštićena